fbpx

Polonya Yaşam

Denizli

Yunus Emre Mh. Üniversite Cd. No:18/4, Denizli/Türkiye

Polonya

Williama Heerleina Lindleya 16 Warszawa, Polonya

İstanbul

Mimar Kemalettin Mh.Ordu Cd.No:57/40 Fatih, İstanbul
Hafta içi: 09:00 - 18:00

Polonya’da Burs İmkanları

Polonya’da eğitim alan Türk öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Polonya’da okumak konusunda en çok merak edilen konulardan birisi de burs imkanlarıdır.

Polonya Devleti belirli anlaşmalar çerçevesinde birçok ülkeden öğrencilere üniversite harçları ve yaşam masrafları için destek sunmasına karşın, Türk öğrencilere devlet tarafından verilen herhangi bir burs bulunmamaktadır. Peki Türkiye’den Polonya’ya giden öğrenciler hangi burslara başvurabilir ? Bu durumda başvuru yapabileceğiniz burslar rektörlük bursu ve çeşitli vakıflar/kuruluşlar veya şirketler tarafından verilen burslardır. Bu burslar ve başvuru yöntemlerini inceleyelim.

Rektörlük Bursu

Rektörlük bursu devlet üniversitelerinden ziyade özel üniversitelerde daha çok verilmektedir. Eğer eğitiminiz sırasında burs almak istiyorsanız üniversitelerin rektörlükleri tarafından verilen başarı bursuna başvurabilirsiniz. Rektörlük bursu her üniversite tarafından verilmez, belirli üniversitelerin sunduğu bir burstur. Bu burs için en önemli kıstas eğitimde gösterdiğiniz başarı yani not ortalamanızdır. Not ortalamanız 4.5 üzerinde olmalıdır. Tabi ki notlarınızın yüksek olması kesinlikle burs alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Birçok adayın başvurduğu ve çok az kişinin hak kazanabildiği bir burs olan rektörlük bursunu kazanma ihtimali maalesef düşüktür.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Eğer bir sınavda derece yaptıysanız veya uluslararası bir yarışmada başarılı olduysanız bunları kayıt sırasında üniversiteye sunarak burs talebinde bulunabilirsiniz.

Eğitiminize başladıktan en az bir dönem sonra başarı bursu için başvuruda bulunmak da mümkündür. En az bir dönem beklemeniz gerekiyor çünkü elinizde sunabileceğiniz notlarınız ve transkriptiniz olmalı. Bunları sağladıktan sonra fakültenizin bağlı bulunduğu rektörlüğe ayrıntılı bir dilekçe yazarak burs başvurusu yapabilirsiniz. Fakat bu burs az sayıda kişiye verildiği için ve akademik başarısı en yüksek kişiler seçildiği için ortalamanız yüksek olmasına rağmen burs hakkı kazanamayabilirsiniz.

Maddi durumunuz kötü ise bunu bildirerek üniversitenizden burs talebinde bulunmak da mümkündür. Fakat başvuran herkese burs sağlanmıyor, yine belli kontrollere tabi tutulabilirsiniz. Başvurunuz onaylandığı takdirde üniversiteniz size belirli miktarda maddi destek sağlayacaktır.

Sporcu Bursu

Polonya başarılı sporculara burs vermektedir. Fakat başarılı bir sporcu olmak burs almak için yeterli bir gerekçe değildir. Bu bursu almak için başarılı bir sporcu olmanın yanı sıra akademik başarınız da belirleyici olacaktır.

Nasıl Başvuru Yapılır?

Bu bursa başvurmak için lisanslı bir sporcu olmanız gerekir. Eğitim aldığınız üniversitenin spor kulüplerinden birine katılıp başarı gösterirseniz üniversitenin lisanslı bir sporcusu olabilirsiniz. Eğer halihazırda lisanslı bir sporcu iseniz kendi branşınızdaki spor kulübüne katılmanız daha kolay olacaktır. Öncelikle lisanslı bir sporcu olduğunuzu kanıtlamalısınız ve varsa uluslararası sportif başarılarınızı sunmalısınız. Bunların yanında notlarınız ve ortalamanız da yüksek olmalıdır. Bu da yine çok az sayıda öğrenciye verilen burslardandır.

Vakıf, Şirket, Kurum veya Şahısların Bağladığı Burslar

Üniversite ve devlet burslarının dışında başvurabileceğiniz burslar çeşitli vakıflar, kurumlar, özel kuruluşlar ve şirketler tarafından verilen burslardır. Bu burslardan yararlanabilmek için en önemli şart yine akademik başarı göstermeniz olacaktır. Başvuru yaptığınız kuruluşa göre değişkenlik gösteren şartlar olabilir. Örneğin bazı kuruluşlar akademik başarının yanı sıra maddi olarak yetersiz olduğunuzu kanıtlamanızı isteyebilir. Bu kuruluşlara da başvuru yapan kişi sayısı çok fazla olduğu için çetin bir eleme sürecinden geçirileceksiniz.

Bu bahsedilen bursların hiç birini alabileceğiniz kesin olmadığı için Polonya’da eğitim planınızı yaparken en azından ilk yılınızı rahatça finanse edebilecek bir eğitim ve yaşam giderleri bütçesine sahip olmalısınız. Daha sonra burslara başvuru yapabilirsiniz ve dilinizi geliştirdikten sonra çeşitli işlerde çalışarak (Polonya, öğrencilere çalışma izni vermektedir) eğitim giderlerinizi karşılayabilirsiniz.

 

#varsova #krakow #polonya #polonyadaokumak

#yurtdışındaokumak #yurtdışındaeğitim

Bir yanıt yazın